URBAN PARKING

RETAIL AND PARKING STRUCTURE

Designing a parking structure in the center of a city, in a plot between the main city boulevard and the most frequented street in Mitrovica, led us think deeply on the impact of our building in the urban social life. The plot being vacant for a long time, left a footprint of pedestrians passing through the site. This passage became the anchor point of our concept. Instead of blocking the passage with the parking structure, we lifted the building up, leaving the passage as “pedestrian corridor” throughout the building. This led us to another question? Why would the pedestrian pass through the building? What would their experience be? In order to be socially appealing, we introduced a retail spaces, bars and shops on the both sides of the passage, which would enrich the experience, by giving it an urban feel.

05_UPM_CONCEPT
11_UPM_CONCEPT
06_UPM_CONCEPT
07_UPM_CONCEPT
08_UPM_CONCEPT
09_UPM_CONCEPT

The garage includes a single pedestrian circulation zones, which provide elevators and stairs at either end of the structure, and a large central span for cars to park. We chose to only partially enclose these spaces, with a metal frame that supports perforated angular shape panels. This allows the building to ventilate naturally, and reduces the amount of artificial light needed for the interior. By topping the building with a roof garden we aimed to create a recreation park for the adjacent residents.