ISPE COLLEGE

UNIVERSITY BUILDING

The narrow sloped plot, perpendicular to the main street, determent the linear building, inward looking around the main hall. “It’s about what goes on inside”. Following this concept, we came up with a rectangular block building organized around the central double height hall. The contrast between the raw brick façade and smooth surfaced interior, accentuates the shifting of the spatial experience from a raw outside world into a smooth prosperous future.

04_ISPE_VIEW
08_ISPE_VIEW

While trying to connect the social science, security with the infirmary medical studies, our concept was to break down some of the barriers between different study departments. “Buildings can either break or enforce a “division” mentality, and we managed to brake them down.” The four level building, with who and the half levels beneath the ground, facilitates six different study departments on 4500 sq.m.

A multi study college of this level, needs a mid-size and big amphitheaters, which are located on the basement level. The big amphitheaters right beneath the main hall, while acoustically performing at its best, it provides a magnificent spatial qualities. Its diamond shape in perfect harmony with the above. Double height hall, it’s the core of the spatial experience. The main entrance on the ground floor, leads to an atrium with a wide stair and a cafe, extending to an outdoor courtyard, where the students can enjoy the fresh air of the suburb area of Prishtina. The administration on the same floor are all divided with glass walls visually interacting with the main hall and learning stairs.

02.1 BAZA E PERDHESES
02.1 BAZA E PERDHESES
02.1 BAZA E PERDHESES
02.1 BAZA E PERDHESES

Wide learning stairs on the center of the building lead to the social studies department. On the first floor there are classrooms and laboratories arranged around the double-height spaces below, along with a library on the south side. A metal angular staircase floating through the open hall leads to the second floor where the infirmary school’s department is. As this department stands out from other social study departments, we proposed to put it on the top floor. The building is topped with a roof garden that overlooks the green landscape and the recreation field where students can enjoy their break.