BALAN

MODULAR OFFICE ADDITION

Adding a floor to the existing building, not interrupting the ongoing business, seemed like an ideal pre-fab modular project. Having designed a numerous modular project for Faktor18, we were commissioned to design a floor addition to this office building in Munchen. Facilitating the office needs into a 6x3 module and lining the modules in a row didn’t seem to satisfy our vision. We were aiming to create a memorable expression of new addition within the urban context.

03_BALAN_CONCEPT
04_BALAN_CONCEPT
05_BALAN_CONCEPT
06_BALAN_CONCEPT
07_BALAN_CONCEPT
08_BALAN_CONCEPT
09_BALAN_CONCEPT
10_BALAN_CONCEPT

The existing linear flat building was lacking a presence on the urban silhouette. On the other hand, adding more office space into an already busy building, made us think of adding some recreation spaces. We came up with a concept of lining the modules into a curve shape, where the pocket spaces would be used as green outdoor areas, and the curved volumes popping in and out would add a building more dramatic appearance and enrich the urban silhouette. The frameless full glaze facade creates an architectural duality in function and aesthetic. During the day, the building reflects everything around it rendering it almost invisible when viewed from the street as the line separating sky and structure is neatly obscured. At night time as internal lights are switched on the addition becomes a glowing lantern.